Skip to navigation

­čôžoffice@hemarom-chiron.ro ­čô× +4 0256 210 327

Aeronamic – subsisteme pentru avioanele lumii

Aeronamic SibiuAeronamic este o companie olandez─â specializat─â ├«n realizarea de subsisteme pentru industria aeronautic─â/aerospa┼úial─â. Fabrica deschis─â la Sibiu este rezultatul eforturilor holdingului Aeronamic de a dezvolta ├«n Europa de Est o firm─â de ├«nalt─â precizie pentru piesele folosite ├«n subsistemele din industria aeronautic─â. Tradi┼úia olandez─â este acum prezent─â ┼či la Sibiu, unde piesele produse devin parte a avioanelor de linie, de business ┼či militare din ├«ntreaga lume.

O fabric─â mic─â, cu realiz─âri mari

Spre deosebire de industria automotive unde ├«n fabrici vezi sute de oameni pe schimb care produc mii de piese pe zi, industria aeronautic─â este exact opusul. La fabrica Aeronamic Eastern Europe din Sibiu lucreaz─â 4 operatori ├«n dou─â schimburi. Ace┼čtia produc c├óteva mii de piese de ├«nalt─â precizie ├«ntr-un an. Diferen┼úa st─â ├«n valoarea dat─â de gradul ├«nalt de finisare. Astfel Aeronamic Eastern Europe are deja primele contracte semnate ce intr─â ├«n produc┼úie de serie pentru 43 de tipuri de piese ├«n valoare de 2,5 milioane de euro. ├Än aceast─â industrie valoarea este dat─â nu de cantitate, ci de calitate. Aceasta calitate este asigurata de centre verticale cu comanda numerica CNC de la CHIRON. Fiecare pies─â este mai ├«nt├ói atent proiectat─â de clien┼úi. Apoi Aeronamic o transform─â ├«ntr-un produs unicat realizat cu tehnologii de ultim─â or─â reg─âsite la nivel mondial. Piesele astfel produse ┼či verificate sunt apoi inspectate de clien┼úi ┼či dup─â nenum─ârate teste se intr─â ├«n produc┼úia de serie. O serie mic─â, dar profitabil─â. Piesele fabricate la Sibiu sunt folosite ├«n componen┼úa valvelor de admisie a circuitelor de aer din avioane, ┼či la demaratoarele motoarelor.

O pies─â mic─â
într-un avion mare

Piesele produse la Aeronamic Eastern Europe ├«n Sibiu pot p─ârea extrem de mici ├«n compara┼úie cu avioanele ├«n care sunt asamblate. Dar ele sunt esen┼úiale. De durabilitatea ┼či precizia cu care sunt executate depinde siguran┼úa a mii de oameni care zboar─â cu respectivele avioane. Precizia de 2 microni cu care se lucreaz─â, adic─â de 10 ori mai mic─â dec├ót grosimea firului de p─âr, plus numeroasele teste la care sunt supuse, garanteaz─â piese de cea mai bun─â calitate. Aeronamic Eastern Europe a demarat procesul de implementare a standardului de calitate AS 9100, specific industriei aeronautice, un standard derivat din cunoscutul ISO 9001, dar cu condi┼úii mult mai stringente. Aeronamic aplic─â metode de testare nedistructive (NDT) cum ar fi inspec┼úia cu lichide penetrante (FPI), pentru a detecta eventualele imperfec┼úiuni ale pieselor. Mai mult, fabrica de la Sibiu dezvolt─â anul acesta o investi┼úie important─â ├«n procesul de anodizare, foarte important─â pentru protec┼úia ┼či durabilitatea pieselor produse aici. Aceast─â investi┼úie va scurta procesul de produc┼úie cu 6 s─âpt─âm├óni.

Clienţi de top

Principalii clien┼úi ai fabricii din Sibiu sunt la ora actual─â Honeywell ┼či Parker. Piesele fabricate la Sibiu pentru ace┼čti clien┼úi se vor reg─âsi ├«n avioanele de linie produse de Boeing, Airbus sau ├«n cele de business Gulfstream, Bombardier, dar ┼či ├«n motoarele de avioane create de Rolls-Royce. Lista clien┼úilor mai include Stork Fokker ┼či Safran-Turbomeca. Honeywell este un client de top al industriei aeronautice. Acesta are la ora actual─â aproximativ 100 de furnizori pentru anumite piese ┼či dore┼čte s─â reduc─â num─ârul acestora la 5, printre care favori┼úi sunt cei de la Aeronamic, datorit─â standardelor ├«nalte de calitate ┼či a solu┼úiilor tehnice dovedite.

Tradi┼úie ┼či experien┼ú─â

Firma Aeronamic a ap─ârut ├«n Olanda ca parte a grupului Urenco ├«n 1989. ├Än 2002 a fost deschis─â prima fabric─â de produc┼úie a pieselor ┼či subsistemelor pentru industria aeronautic─â. Speciali┼čtii Aeronamic deja aveau experien┼ú─â ├«ndelungat─â ├«n cadrul grupului Urenco ├«n produc┼úia de piese pentru industria nuclear─â. ├Än 2005, firma Aeronamic devine independent─â, iar ├«n 2008 se ├«nfiin┼úeaz─â firma Aeronamic Eastern Europe la Sibiu. ├Än anul 2010, Aeronamic Olanda a avut o cifr─â de afaceri de 25 milioane de euro cu 85 de angaja┼úi. Firma sibian─â are planuri de cre┼čtere de la 8 angaja┼úi la ora actual─â la 30-40 ├«n urm─âtorii ani. To┼úi speciali┼čti ├«n domeniul lor. Firma sibian─â are deja comenzi ferme p├ón─â ├«n anul 2021.

,,La Sibiu inten┼úion─âm s─â ├«nfiin┼ú─âm un Centru de Excelen┼ú─â prin care s─â realiz─âm o Produc┼úie de Clas─â Mondial─â, folosind tehnologie de ultim─â genera┼úie, inova┼úia ┼či siguran┼úa. Aici se va putea vedea ingineria ├«n ac┼úiune, realizat─â cu m─âiestrie pe baza unor parteneriate de lung─â durat─âÔÇŁ – John van Oostende, directorul fabricii Aeronamic de la Sibiu.

Sursa: Sibiu 100%

Facebooktwitterpinterestyoutubevimeoflickr

mail

Comments:0

Las─â un r─âspuns