Skip to navigation
office@hemarom-chiron.ro      +4 0256 210 327     

Aeronamic – subsisteme pentru avioanele lumii

Aeronamic SibiuAeronamic este o companie olandeză specializată în realizarea de subsisteme pentru industria aeronautică/aerospaţială. Fabrica deschisă la Sibiu este rezultatul eforturilor holdingului Aeronamic de a dezvolta în Europa de Est o firmă de înaltă precizie pentru piesele folosite în subsistemele din industria aeronautică. Tradiţia olandeză este acum prezentă şi la Sibiu, unde piesele produse devin parte a avioanelor de linie, de business şi militare din întreaga lume.

O fabrică mică, cu realizări mari

Spre deosebire de industria automotive unde în fabrici vezi sute de oameni pe schimb care produc mii de piese pe zi, industria aeronautică este exact opusul. La fabrica Aeronamic Eastern Europe din Sibiu lucrează 4 operatori în două schimburi. Aceştia produc câteva mii de piese de înaltă precizie într-un an. Diferenţa stă în valoarea dată de gradul înalt de finisare. Astfel Aeronamic Eastern Europe are deja primele contracte semnate ce intră în producţie de serie pentru 43 de tipuri de piese în valoare de 2,5 milioane de euro. În această industrie valoarea este dată nu de cantitate, ci de calitate. Aceasta calitate este asigurata de centre verticale cu comanda numerica CNC de la CHIRON. Fiecare piesă este mai întâi atent proiectată de clienţi. Apoi Aeronamic o transformă într-un produs unicat realizat cu tehnologii de ultimă oră regăsite la nivel mondial. Piesele astfel produse şi verificate sunt apoi inspectate de clienţi şi după nenumărate teste se intră în producţia de serie. O serie mică, dar profitabilă. Piesele fabricate la Sibiu sunt folosite în componenţa valvelor de admisie a circuitelor de aer din avioane, şi la demaratoarele motoarelor.

O piesă mică
într-un avion mare

Piesele produse la Aeronamic Eastern Europe în Sibiu pot părea extrem de mici în comparaţie cu avioanele în care sunt asamblate. Dar ele sunt esenţiale. De durabilitatea şi precizia cu care sunt executate depinde siguranţa a mii de oameni care zboară cu respectivele avioane. Precizia de 2 microni cu care se lucrează, adică de 10 ori mai mică decât grosimea firului de păr, plus numeroasele teste la care sunt supuse, garantează piese de cea mai bună calitate. Aeronamic Eastern Europe a demarat procesul de implementare a standardului de calitate AS 9100, specific industriei aeronautice, un standard derivat din cunoscutul ISO 9001, dar cu condiţii mult mai stringente. Aeronamic aplică metode de testare nedistructive (NDT) cum ar fi inspecţia cu lichide penetrante (FPI), pentru a detecta eventualele imperfecţiuni ale pieselor. Mai mult, fabrica de la Sibiu dezvoltă anul acesta o investiţie importantă în procesul de anodizare, foarte importantă pentru protecţia şi durabilitatea pieselor produse aici. Această investiţie va scurta procesul de producţie cu 6 săptămâni.

Clienţi de top

Principalii clienţi ai fabricii din Sibiu sunt la ora actuală Honeywell şi Parker. Piesele fabricate la Sibiu pentru aceşti clienţi se vor regăsi în avioanele de linie produse de Boeing, Airbus sau în cele de business Gulfstream, Bombardier, dar şi în motoarele de avioane create de Rolls-Royce. Lista clienţilor mai include Stork Fokker şi Safran-Turbomeca. Honeywell este un client de top al industriei aeronautice. Acesta are la ora actuală aproximativ 100 de furnizori pentru anumite piese şi doreşte să reducă numărul acestora la 5, printre care favoriţi sunt cei de la Aeronamic, datorită standardelor înalte de calitate şi a soluţiilor tehnice dovedite.

Tradiţie şi experienţă

Firma Aeronamic a apărut în Olanda ca parte a grupului Urenco în 1989. În 2002 a fost deschisă prima fabrică de producţie a pieselor şi subsistemelor pentru industria aeronautică. Specialiştii Aeronamic deja aveau experienţă îndelungată în cadrul grupului Urenco în producţia de piese pentru industria nucleară. În 2005, firma Aeronamic devine independentă, iar în 2008 se înfiinţează firma Aeronamic Eastern Europe la Sibiu. În anul 2010, Aeronamic Olanda a avut o cifră de afaceri de 25 milioane de euro cu 85 de angajaţi. Firma sibiană are planuri de creştere de la 8 angajaţi la ora actuală la 30-40 în următorii ani. Toţi specialişti în domeniul lor. Firma sibiană are deja comenzi ferme până în anul 2021.

,,La Sibiu intenţionăm să înfiinţăm un Centru de Excelenţă prin care să realizăm o Producţie de Clasă Mondială, folosind tehnologie de ultimă generaţie, inovaţia şi siguranţa. Aici se va putea vedea ingineria în acţiune, realizată cu măiestrie pe baza unor parteneriate de lungă durată” – John van Oostende, directorul fabricii Aeronamic de la Sibiu.

Sursa: Sibiu 100%

mail

Facebooktwittergoogle_pluspinterestyoutubevimeoflickr

Comments:0

Faci un comentariu sau dai un răspuns?